МВФ поставя още условия пред Гърция

Валутният фонд отказва да дава повече пари, ако дългът на страната не се стабилизира и европейските партньори не дадат своята подкрепа

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международният валутен фонд (МВФ) отказва да изплаща дела си в помощта за Гърция, докато дългът на страната не се стабилизира достатъчно и останалите кредитори не се съгласят да дадат своята част от помощта. Това каза говорителят на фонда Гери Райс, цитиран от Bloomberg.

"За да продължим да отпускаме парите по одобрения заем, има две ключови условия - устойчивост на дълга и уверения от страна на останалите кредитори, че те също са готови да плащат", каза Райс пред репортери във Вашингтон. "Що се отнася до това как точно ще бъдат изпълнени тези условия, ние ще продължим да го дискутираме с гръцките власти и европейските партньори", добави той.

През миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристин Лагард каза, че "трябва да се обърне сериозно внимание на гръцкия дълг". Тя намекна, че европейските лидери трябва да се замислят дали да не ограничат помощта за Гърция, докато страната не започне да изпълнява ангажиментите си по намаляването на дълга до 120% през 2020 г.

Засега страната не само не го намалява, а и увеличава публичния дълг. В предложеният тази седмица проектобюджет за 2013 г. е изчислено, че дългът на страната през 2013 г. ще бъде 179.3% от БВП.

Подкрепи Economic.bg