UniCredit е продала банката си в Казахстан

За четвъртото тримесечие най-голямата италианска банка е отчела загуба в размер на 553 млн. евро

300 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

UniCredit, най-голямата финансова институция в Италия и собственик на българската "УниКредит Булбанк", е продала дъщерната си банка в Казахстан. От финансовата институция обявиха това официално, но отказаха да съобщят цената по сделката.

Според източници на Reuters обаче италианската банка е получила около 500 млн. евро. През 2007 г. UniCredit плати 2.1 млрд. евро за 92% от ATF Bank.

Финансовата институция страда много от постоянно увеличаващите се нередовно обслужвани заеми. В края на 2012 г. заделените провизии за покриване на загубите от обезценка са на обща стойност 10 млрд. евро. Само за четвъртото тримесечие сумата е 4.6 млрд. евро.

За периода октомври-декември банката отчете загуба в размер на 553 млн. евро, докато анализаторите очакваха по-малко - 173 млн. евро. За цялата 2012 г. чистата печалба е в размер на 865 млн. евро, но е доста под очакваните 1.24 млрд. евро.

По време на представянето на финансовите резултати за четвъртото тримесечие на 2012 г., UniCredit обяви, че заради "трудната икономическа среда", ще намали прогнозата си за тази година.

Италианската банка е силно представена в Централна и Източна Европа. През последните години обаче се налага да съкращава персонал, да продава клонове и активи. Целта на финансовата институция е да върне рентабилността си, след като беше ударена силно от кризата в Еврозоната.

Подкрепи Economic.bg