UniCredit прибира 102 млн. лв. дивидент от Булбанк

Общо за дивидент ще бъдат разпределение 106 млн. лв.

236 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-голямата по активи банка на българския пазар - УниКредит Булбанк ще изплати на италианския си собственик 102.52 млн. лв. под формата на дивидент. Това гласи решението на проведеното днес общо събрание на акционерите на българската финансова институция.

На събранието беше решено да се разпредели дивидент от общо 106.2 млн. лв. Това означава, че италианската банкова група UniCredit ще получи 102.52 млн. лв. UniCredit държи 96.53% дял в българската банка чрез дъщерната си UniCredit Bank Austria AG.

Общият дивидент е половината от реализираната за миналата година печалба Булбанк, която е 212.5 млн. лв. От трезора поясняват, че за всяка акция ще бъдат платени по 37 ст. дивидент.

По време на събранието акционерите приеха и одобриха и финансовите резултати на УниКредит Булбанк за изминалата година. Банката запазва позицията си на най-голямата банка на българския пазар с активи за 12.7 млрд. лв.

Клиентският портфейл на Булбанк в края на миналата година е 9.29 млрд. лв., което е повишение от 9.5% на годишна база.

Общата капиталова адекватност на банката възлиза на 18.8% спрямо 21% година по-рано. Минималното изискване на БНБ е 12%.

Подкрепи Economic.bg