VIG и United Capital подписаха за "Доверие"

Управлението на пенсионното дружество ще се ръководи от Магомед Аликханов

260 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Британската компания United Capital PLC е подписала окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от най-големия български пенсионен фонд в България - "Доверие". От компанията обявиха още, че инвестициите на United Capital PLC в "Доверие" и интегрирането на специалистите от водещата застрахователна група в Централна и Източна Европа Lighthouse в настоящото управление на пенсионното дружество ще се ръководят от Магомед Аликханов.

В официалното съобщение се посочва, че Финансирането на сделката ще бъде осигурено от акционерите на United Capital PLC, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания. Цената не е обявена, но на няколко пъти засегнатите страни обявиха цифра от порядъка на 150-160 млн. евро.

Намерението на Vienna Insurance Group да продаде пенсионния фонд на английската компания предизвика противоречиви реакции. Първо се противопостави синдикалната организация КНСБ, която притежава 1% от капитала. Лидерът й Пламен Димитров обяви, че няма яснота кой е купувачът, с какви пари се купува и какво ще се прави след това. След това цялото ръководство на ПОК "Доверие" подаде оставка в знак на несъгласие с липсата на прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството. Председателят на УС и главен изпълнителен директор Даниела Петкова заяви, че липсва прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството и това води до масово прехвърляне на средства към други пенсионни фондове.

В днешното съобщение United Capital PLC заявява, че "напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие", и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз". От компанията съобщават, че скоро ще бъде представена дългосрочната стратегия за развитието на пенсионния фонд пред българските регулаторни органи, което ще осигури пълна прозрачност на сделката.

В началото на месеца Reuters написа, че в сметките на United Capital има едва 14 паунда в брой (около 31 лв.). Това засили съмненията, че компанията е просто офшорка, а реалните собственици са руснаци, свързани с "Корпоративна търговска банка" на Цветан Василев. Като друг купувач се спрягаше собственикът на "Софарма" Огнян Донев, но той твърдо отрече тези спекулации.

"Бизнес приемствеността е от съществено значение", каза Сергей Мастюгин, основен инвеститор в United Capital PLC. Компанията ще следва същите принципи за етичен и социално ориентиран бизнес, прилагани за всички техни дейности, и са убедени, че това ще се осъществява и в "Доверие". "При придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти.", каза Мастюгин.

Относно фигурата на Магомед Аликханов, от United Capital са категорични, че той е "международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи". Наскоро се е присъединил към екипа на Lighthouse след няколко години в Zurich Financial Services и Renova Group. "Запазването на хората и развитието на екипа са точно това, което направихме в Lighthouse Capital", казва той. Lighthouse Capital ще се превърне в главен акционер в United Capital PLC до приключването на сделката с VIG.
   
За да се осигури последователност на дейностите в "Доверие", Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията, пише в съобщението. "United Capital PLC оценява високо силното лидерство и управленски умения на г-жа Петкова, както и нейният личен принос за развитието на Доверие през последните дванадесет години. Партньорството със съществуващия екип ще бъде неразделна част от постоянната стратегия на Доверие, както и добавянето на "свежи сили", за да се повиши ефективността на компанията", добавят от там.

Подкрепи Economic.bg