Вдигат праговете за обществени поръчки

6158 ~ 1 мин. четене

Прагът при възлагане на обществени поръчки в строителството се вдига от 240 000 лева на  264 000 лева. Това решиха народните представители, които гласуваха на второ четене текстове от Закона за обществените прочъки.

 

При изпълнение на поръчката извън пределите на страната праговете се вдигат от 1,5 млн. лв. на 1,65 млн. лв. без ДДС, гласят поправките.

 

Обществените поръчки за доставки или услуги ще се възлагат при минимална стойност на проекта от 66 хил. лв., а когато изпълнението на тази поръчка е извън страната, процедурата ще се разкрива за поръчки над 132 хил. лв.

 

Променят се праговете и за отправянето на публична покана от страна на държавната и общинска администрация.

 

Възложителите не са длъжни да прилагат процедурите по закона, ако стойността на поръчката за строителство е под 60 хил. лв.

 

При процедури за доставки или услуги публичната покана ще се извършва за поръчки над 20 хил. лв. Възлагане на проекти под 66 хиляди лева също няма да се обявяват публично, решиха още депутатите.

 

Тези текстове обаче не се отнасят за обществени поръчки в областта на отбраната и сигурността. С измененията в закона се въвеждат изискванията на европейски директиви за обществените поръчки в областта на отбраната и сигурността.

 

Праговете, над които задължително ще се прилага редът, определен в закона за строителни поръчки, са 4 млн. лв. без ДДС и 400 хил. лв. - при доставки или услуги.

Подкрепи Economic.bg