Венецуелците ще пазаруват с пръстови отпечатъци

Президентът Мадуро иска да пресече изкупуването на дефицитни стоки и износа им в Колумбия

Венецуелците ще пазаруват с пръстови отпечатъци
180 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Президентът на Венецуела Николас Мадуро се разпореди продажбата на дефицитни стоки да се прави с пръстови отпечатъци. За това пише мексиканското издание El Universal, цитирано от агенциите Reuters и РИА Новости.

За целта наследникът на Уго Чавес поиска в магазините за хранителни стоки да се слагат системите за пазаруване чрез взимане на пръстови отпечатъци, с цел пресичане на злоупотребите при закупуването им. Нововъведението трябва да попречи на клиентите да купуват по няколко пъти и в големи количества едни и същи продукти, за да ги изнасят после контрабандно в съседните страни.

Става дума най-вече за съседната Колумбия (на снимката - Мадуро с колумбийския президент Хосе Мануел Сантос - бел. ред.), където според властите отиват най-много контрабандни стоки. Причината е, че там цените са с минимум 40% по-високи. Ценовият контрол и големите субсидии позволяват на венецуелците да пазаруват в големи количества, а после да изнасят през границата срещу добра печалба. За борба с тази контрабанда дори наскоро е взето решение за затваряне на границата между двете страни през нощта.

Новината за създаването на биометричната система съобщи лично в реч по телевизията Николас Мадуро. По-рано той сравни системата с тази за гласуване, където също се използват пръстови отпечатъци. „Това е като избирателната система, тъй като е най-добрата в света, разпределянето и продажбата на стоки чрез биометричната система ще бъдат идеални, сигурен съм“, каза тогава венецуелският президент.

Ръководителят на Върховното управление за защита на обществено-икономическите права Андреас Елоя Мендес обяви, че крайният срок за инсталирането на устройствата за пръстови отпечатъци е 30 ноември т.г. Не става ясно обаче дали системата ще бъде внедрена в магазините в цялата страна или само в щатите, които граничат с Колумбия и други съседни латиноамерикански държави.

Биометричната система ще бъде създадена в момент, в който страната страда от недостиг на много стоки от първа необходимост, като например олио или тоалетна хартия. Напоследък цените на тези стоки и храни строго се регулират от държавата, като президентът обвинява за дефицита опозицията и предприемачите. Представителите на бизнеса обаче се оправдават с наличие на ограничения за операции с чуждестранни валути и с други спънки във външноикономическата дейност.

Коментари: 0