Германия със свит БВП заради санкциите към Русия

Икономиката е на минус с 0,2% за второто тримесечие на 2014 г., при 0,7% ръст за първото

Последствие

Германия със свит БВП заради санкциите към Русия
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Изненадващото свиване на икономическия ръст на Федералната република Германия (ФРГ) през второто тримесечие на 2014 г. може да е свързано със санкциите към Русия и кризата в Украйна. Tова се констатира в публикувания месечен отчет на Министерството на финансите, цитиран от агенция Reuters.

В периода април – юни на текущата година брутният вътрешен продукт (БВП) на ФРГ се е свил с цели 0,2%. Резултатът е неочакван за властите и анализаторите, след като за първото тримесечие е отчетен ръст на немската икономика от 0,7%.

В доклада на ведомството на Волфганг Шойбле (на снимката) се пояснява, че свиването на БВП на Германия „най-вероятно е свързано с руските санкции и изчезналото доверие към Украйна, която се намира в дълбока криза“.

Все пак финансовото министерство на „локомотива на Европейския съюз и еврозоната“ се опитва да вдъхне оптимизъм. Ведомството успокоява, че „ако украинската криза не се задълбочи и не се въведат още по-сериозни санкции срещу Руската федерация, то може да се очаква, че сегашният срив в икономиката на Германия е временен“.Коментари: 0