Вещаят оттегляне на ЕС от "Набуко"

Специалисти от Лондонското сити смятат, че проектът е икономически нерентабилен

7018 ~ 1 мин. четене

Част от икономистите в Лондонското сити се усъмниха в икономическата рентабилност на проекта „Набуко”. Газопроводът, който трябва да доставя „синьо" гориво от Каспийския регион през Турция за Европа, преминава и през България.

Според специалистите, цитирани от ИТАР – ТАСС, проектът може да бъде изоставен окончателно от Европейския съюз до края на юни. Руската агенция допълва, че "под натиска на влиятелни политически кръгове" Европейската комисия и Европейският парламент са подкрепили идеята за изграждане на "Набуко”. Газопроводът беше определен и за "стратегически важен за енергийната сигурност на ЕС".

В последните седмици обаче настъпиха редица фактори, които подсказват, че проектът ще бъде спрян. Няколко големи частни енергийни компании, сред които британската "Бритиш петролиъм", се оттеглиха от него. Унгария също се отказа от участие в проекта в края на миналия месец, след като местната компания MOL обяви, че ще продаде дела си.

Според икономистите от Лондонското сити евентуален провал на „Набуко” ще се дължи на кардиналните промени на световния газов пазар. Освен това, в много страни е започнал добив на шистов газ.

Газопроводът трябваше да бъде готов през 2014 г. Чрез него ЕС се стреми да заобиколи зависимостта си от доставки на „синьо” гориво от Русия.

Подкрепи Economic.bg