Вкарват в списъци нарушителите по морето

Откриването на сезона в Балчик съвпадна с проверка на хотели по Черноморието

Тази година хотелите, ресторантите и увеселителните заведения по Черноморието ще бъдат подложени на комплексни проверки от специализираните органи в сектора - Комисията за защита на потребителите, данъчните, Българската агенция за безопасност на храните и други.

Институциите ще си взаимодействат помежду си координирано, за да може контролът да е по-цялостен, по-бърз и по-ефективен.

Резултатите от първата подобна проверка прегледа заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който днес (28 май) е в Балчик по повод откриването на летния сезон в курорта.

Извършени бяха проверки на три туристически обекта, сред които тризвезден хотел в Балчик със 124 легла, както и прилежащите към него две заведения (с по две звезди).

Експертите констатираха липса на обявен ценоразпис по стаите и в хотелския комплекс, както и отсъствие на приспособления за хора с увреждания. Така също липсва и информационно табло в заведенията с категоризацията и вида им.

Специалистите от НАП не установиха сериозни пропуски. Според експертите по труда само един работник е с договор за 4-часов работен ден, а работи по 8 часа, но всички осигуровки са платени. Като цяло близо 80 на 100 от миналогодишните нарушения в туризма в района тази година не се повтарят, съобщиха от КЗП. Проверките на Агенцията по безопасност на храните продължават.

Иво Маринов коментира, че данните за констатираните несъответствия по Закона за туризма и другите нормативни документи в сектора ще бъдат публикувани на националния туристически портал.

Там ще има и списъци с нарушителите на добрите практики. Маринов коментира, че амбицията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за този сезон е проверките да бъдат наистина комплексни, за да не се пречи на работата на бизнеса и на почивката на туристите. Така ще се постигне кумулативен ефект, смята още той, съобщиха от МИЕТ.

Коментари: 0