Проверяват строителството на културен комплекс „Сердика”

Стойността на проекта е близо 16 млн. лева

Днес министърът на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие Лиляна Павлова ще проверят как вървят строителните работи по първия етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика” (съвременното ниво на пл. "Независимост”).

Проектът предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво с площ от 19 хил. кв. метра. Така в единна структура ще бъдат свързани новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата "Сердика–Средец”, а именно - подлеза с Източната порта пред сградата на Народното събрание и Президентството и подлеза с храма "Св. Петка Самарджийска”.

Стойността на този амбициозен проект е 15,8 млн. лева, отпуснати по ОП "Регионално развитие". Реализацията ще протече на три етапа. Плановете са на втори етап да бъдат реставрирани археологическите нива под пл. "Независимост” и под бул. "Кн. Мария Луиза”, а на трети етап - археологическите нива между бул. "Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ.

На проверката е поканен и изпълнителният директор на "Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев, допълват от Министерството на културата.

Коментари: 0