Владислав Горанов става директор на Общинска банка

Инициативата е на мажоритарния собственик - Столична община

Снимка: Архив

520 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Бившият заместник-министър на финансите и народен представител от ГЕРБ Владислав Горанов ще заеме позицията на изпълнителен директор в Общинска банка. Новината бе потвърдена от Горанов пред в. Капитал Daily.

За да влезе в управлението на банката, той се нуждае от одобрението на Българска народна банка, документи, за което са внесени през изминалата седмица.

Предложението за мениджърската позиция в кредитната институция е дошло от Столична община, обяви финансистът. Общината е мажоритарен акционер в Общинска банка, притежавайки 67,65% от книжата ѝ.

Вестникът напомня, че миноритарен акционер в банката са свързани с Христо Ковачки фирми, които през 2004 г. са придобили блокираща квота в управлението ѝ. В края на 2011 г., след намесата на БНБ общината успява да си върне контрола и обяви намеренията си за модернизирането на банката.

Напомняме, че Горанов напусна Народното събрание, посочвайки като основен мотив желанието си да се развива професионално.

По данни на Българска народна банка, Общинска банка управлява активи за 1,244 млрд. лв., а реализираната печалба преди данъци за първото тримесечие на годината е в размер на 1,6 млн. лв. Финансовата институция често е спрягана за приватизация и като обект на интерес от страна на по-големите банки в страната.

Подкрепи Economic.bg