Войната в Ирак струвала 2.3 трлн. долара на САЩ

Изследването е изготвено по повод 10-годишнината от американската инвазия в Ирак

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Съединените щати са похарчили 1.7 трлн. долара за войната в Ирак. Сумата нараства с още 490 млрд. долара, които са били отпуснати като помощи за ветераните от войната, предаде Reuters, позовавайки се на изследване на Института за международни изследвания към университета Brown, Род Айлънд. Така общата сума на разходите възлиза на близо 2.3 трлн. долара.

Изследването е изготвено по повод 10-годишнината от американската инвазия в Ирак, която се навършва на 19 март 2003 г. В него участие са взели 30 академици и експерти.

Анализът е продължение на изследването на Института от 2011 г., когато бяха оценени щетите, жертвите и цената на войните в Афганистан, Ирак и намесата в Пакистан. То бе публикувано по повод 10-годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г.

Данните в предишното проучване показваха, че общата цена на войните е на стойност най-малко 3.7 трлн. долара. Според обновените цифри изразходените средства са близо 4 трлн. долара. 

От анализа са изключени косвените смъртни случаи, причинени от масово бягство на доктори и от опустошената инфраструктура.

Подкрепи Economic.bg