Все повече българи искат да работят в чужбина

Най-предпочитаните дестинации са Великобритания, Германия и Испания

37 процента от българите биха заминали на работа в чужбина. Това става ясно от проведено изследване на КТ „Подкрепа”. По проекта са направени две проучвания - през 2011 и 2012 година сред 1273 души, от които 52 процента мъже и 48 процента жени. По-малко от половината от запитаните са висшисти, а 38 процента имат средно специално образование.

От данните става ясно, че желаещите да работят зад граница се увеличават спрямо миналата година, когато са били 33 процента.

Най-предпочитаните дестинации са Великобритания, Германия, Испания, Италия и Гърция.

Сред причините за емиграция са ниското заплащане, липсата на работа, несигурността на работното място, както и ниското ниво на социална защита.

66 процента от запитаните заявяват, че биха останали зад граница за какъвто и да е период, а 35 на сто биха се върнали в родината си. Факторът, който задържа трудовата емиграция са ограниченията за работа на българи, които налагат някои от страните членки на ЕС като Малта, Люксембург и Белгия.

Сред рискове, които задържат емиграцията, са възможностите за измама на българите работещи в чужбина, както и неизпълнението на предварителните условия посочени от работодателските.

Според 85 на сто от запитаните у нас трябва да бъдат открити специални консултантски бюра за желаещите да работят в чужбина.

По данни на Евростат и Националния статистически институт годишно страната ни напускат между 20 и 25 хиляди души на възраст 25-39 години.

Само през миналата година страната са напуснали 10 000 българи. Зад граница са общо над 1,2 млн. българи. 320 000 са в САЩ, Канада и Австрия, 360 000 живеят и работят в Германия, Франция, Португалия, Испания и Италия. Броят на българите в Турция е 300 000, в Гърция и Кипър 290 000, 60 000 са в Чехия, Унгария и Полша.

Коментари: 0