Всеки трети бърз кредит е за... сметки

27% от заемите са за ремонт и обзавеждане на жилището

Автор: Атанас Христов

В периода април-юни всеки трети, или 33% от т.нар. бързи кредити е изтеглен за плащане на битови сметки. Това показват данните на една от небанковите финансови институции специализирани в отпускането на подобен род заеми. Според Изи Кредит с всеки трети бърз кредит са покривани разходи за пазаруване, ток, вода, газ, горива, телефон, мобилни услуги, кабелна, интернет и други.

"С бързите заеми хората стабилизират семейните си бюджети, които са подложени на натиск от поскъпващите стоки и услуги от първа необходимост. Повече от половината от всички бързи заеми финансират важни и спешни разходи в дома", обясни тенденциите изпълнителният директор на Изи Кредит Неделчо Спасов. Според данните на компанията през последната година кредитите за плащане на битови сметки са се увеличили с над 67%. През второто тримесечие на миналата година за сметки са използвани 24% от заемите, а за ремонти и обзавеждане - 26%.

През април-юни обаче тенденцията се обърна и кредита за дома остава на второ място. 27% от клиентите на небанковата финансова институция са мотивирали искането за заем с ремонт и обзавеждане на дома. 9% от кредитите са били използвани за финансиране на малък семеен бизнес. Част от клиентите - 6% са се възползвали от бързия заем, за да отидат на почивка.

Увеличението на отпуснатите бързи кредити от Изи Кредит е 29% на годишна база в периода януари-юни 2012 г. Кредитният портфейла на дружеството достига 26,55 млн. лв. Очакванията са силният ръст на кредитирането да продължи и през следващите месеци.

Днес в 12 ч. Българска народна банка ще изнесе официални данни за кредитирането от небанковите финансови институции през второто тримесечие на 2012 г.

Коментари: 0