Въпросът на референдума е нелогичен, смята Соломон Паси

Във въпроса всъщност има два въпроса, коментира Паси

3605 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Въпросът за референдума е формулиран напълно нелогично, коментира Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България пред Нова телевизия.

Според Паси в момента във въпроса има реално два въпроса. По думите му, гражданите, ако отговорят с "да" не се знае дали това е отговор на въпроса за развитието на ядрената енергетика или за изграждането на нова АЕЦ. Тези които отговарят с „не” също не знаят срещу какво точно са дали гласа си - срещу ядрената енергетика като цяло или срещу един конкретен проект. 

Според него както и да се формулира един такъв въпрос е неправилно, защото зад него няма финансова обосновка. „Трябва да се знае от къде ще дойдат парите – от частни инвеститори, от държавата, от джоба на хората”, обоснова се той.

Соломон Паси предлага страната ни за Нобелова награда 70 години след спасяването на българските евреи. „Не е казано, че трябва да получим тази награда сега, за 70 годишнината”, каза Паси и допълни, че това от което имаме нужда е силна подкрепа до държавните институции. Той обясни, че ЕС има право като нобелист да номинира следващата година човек или държава за тази награда.

На въпрос дали новата банкнота от 5 евро на кирилица е знак, че страната ни скоро ще везе в еврозоната, Паси отговори, че това е решено още преди години. "Още пред 2002 г. поехме ангажимента, че ще влезем в еврозоната, а те поеха ангажимента, че ще ни приемат. След това дадох едно интервю, че на евробанкнотата трябва да има и надпис на кирилица. Те се изсмяха, но ето че сега това става", сподели той.

Подкрепи Economic.bg