„Южен поток“ застрашава над 100 археологически обекта у нас

Археолозите се орутесняват, че ако не получат финансиране, обектите ще се повредят

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Газопроводът "Южен поток"  застрашава над 100 археологически обекта, намиращи се на територията на страната и разположени по трасето, откъдето ще минава газопроводът. Археолози са проучили цялото трасе още преди година, и са притеснени за неясната съдба на археологическите обекти, които могат да се повредят, ако не получат финансиране за тях, сочи проучване на Нова ТВ.

Обектите са набелязани с максимална точност и са представени на инвеститора на "Южен поток" в лицето на "Газпром" и Българския енергиен холдинг. Все още не е започнала работата по археологическите обекти, въпреки, че първата копка на газопровода бе направена на 31 октомври.

Според директора на Националния археологически институт Людмил Вегалински, по закон средствата за финансиране на разкопките трябва да бъдат предоставени от инвеститора на проекта. Това означава, че парите за разкопките при "Южен поток" трябва да дойдат от "Газпром" и Българския енергиен холдинг. От компаниите съобщават, че ще спазят задълженията си, без обаче да дават конкретен срок.

Археолозите се притесняват, че ако не получат финансирането до март 2014, времето, с което ще разполагат няма да бъде достатъчно и голяма част от тези над 100 уникални обекта може да бъдат повредени.

Газопроводът "Южен поток" ще премине през 540 км. от територията на България.

Подкрепи Economic.bg