Южният газов коридор ще преодолее зависимостта ни от "една тръба"

България може да стане център за газови доставки в Югоизточна Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев

Южният газов коридор ще преодолее зависимостта ни от
Автор: Божидара Иванова

С реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба“ и ще се гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията за старта на изграждането на Южния газов коридор.

По думите му българските проекти за междусистемни газови връзки с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа.

Росен Плевнелиев отбеляза, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година, а по другите два проекта за интерконектори – със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. "Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа", коментира Плевнелиев.

В официалното откриване на строежа в Баку, Азербайджан, участва азербайджанският държавен глава Илхам Алиев, както и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

"Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор“, посочи президентът Плевнелиев и благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз“ и СОКАР, предвиждащ доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година. Българският държавен глава изтъкна готовността да се обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.

Коментари: 0