За три дни втора авария спря VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

Реакторът е изключен заради сработване на аварийната му защита

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

1000-мегаватовият VI блок на единствената у нас атомна електроцентрала - АЕЦ "Козлодуй", отново беше изключен от електроенергийната система на страната. Днес отново авария наложи спирането на мощността. От АЕЦ "Козлодуй" съобщиха, че в 14:17 ч. на 30 октомври 2013 г. VI блок е спрян поради сработване на аварийната защита на реактора. Причината за сработването е загуба на захранване на органите за регулиране мощността на реактора.

За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа и в близките населени места. Екип на атомната централа работи за установяване на причината за загубата на захранване. След отстраняването й, VI блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Това е втора авария на VI блок за последните три дни. В понеделник, 28 октомври, мощността беше спряна заради дефект в дренажен тръбопровод на турбината. Аварията стана само два дни, след като завърши плановият ремонт на VI блок, който продължи от 21 септември 2013 г. до 26 октомври 2013 г. Вчера мощността беше включена в енергийната система на страната, но днес отново се наложи да бъде спряна заради авария.

Подкрепи Economic.bg