Загражденията паднаха, полицията предупреждава с мегафони (обновена)

В същото време протестиращи продължават да хвърлят бомбички към сградата

76 ~ 1 мин. четене

Около 20:00 часа всички заграждения пред парламента паднаха. Редици от протестиращи издърпаха огражденията, а полицията предупреди демонстрантите с мегафони, че мирният характер на протеста е нарушен и може да използват сила. Над 2000 души присъстваха на мястото. В същото време протестиращи продължаваха да хвърлят бомбички към сградата. 

По данни на МВР протестиращите в центъра на София по това време са били около 400 души. До 19:30 ч. за различни противообществени прояви са задържани 12 души.

Малко преди това се стигна до сблъсъци на площад Народно събрание. Тогава пристигнаха и подкрепления за силите на реда.

Около 20:30 пристигна и водно оръдие. Студентите веднага реагираха и започнаха постепенно да се изнасят обратно към Софийския Университет. За това потвърдиха те и с декларация в социалните мрежи. "Студентите постепенно се изтеглят от района на Народно събрание обратно към Ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Повечето вече са вътре. Желаем да се разграничим от всеки акт на вандализъм, случващ се пред Парламента", се казва в нея.

Около 21:30 жандармерия и полиция изтласка със сила хората и изчисти широк периметър пред парламента. За момента са останали около 400 човека, които продължават да скандират "Оставка".  Идеята на полицията е да разкъса протеста на отделни части, за да не е толкова концетритран. Около 21:50 напрежението отново ескалира. Протестиращи спряха кола на полицията и започнаха да я блъскат.  Протестиращите се събират от източната страна на Паметника на Цар Освободител, а сблъсъците със служителите на реда продължават.

Подкрепи Economic.bg