Законът на Янукович за амнистията рестартира #Mайдана

След като властта поиска опозицията да предложи свои министри, Москва блокира украинските ТИР-ове по границите

Кремъл не иска кабинет с Яценюк и Кличко

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Гласуваният снощи нов Закон за амнистията отново скара украинския президент Виктор Янукович с опозицията, става ясно от информация в медиите.

\"Управляващите и опозицията вчера цял ден не можаха да се разберат за амнистирането на участниците на протестите, като с мнозинство във Върховната рада Партията на регионите прие Закона, но във вида, който не устройва УДАР, \"Баткившчина\" и \"Свобода\", съобщава руската служба на британската радио-телевизия BBC (Би Би Си).

Според украинските медии се наложи лично президентът Виктор Янукович да дойде на крака в парламента, за да убеждава опозицията да гласува наред с неговата Партия на регионите.

Държавният глава и депутатите също така настояха опозицията да не бави назначаването на ново правителство на Украйна, като им поставиха пореден ултиматум за участие в бъдещия кабинет.

Руската агенция ИТАР-ТАСС цитира депутата от Партия на регионите Анатолий Близнюк, който посъветва опозиционните партии \"да побързат с решението\", като им напомни, че управляващата партия разполага в парламента с достатъчно мнозинство, за да одобри сама кандидатурата на новия премиер.

Кремъл обаче обяви предна търговска война на Киев, като започна да спира всияки 100% от ТИР–овете и товарни вагони на железопътните превозвачи с цел проверки и взимане на проби, след оставката на Николай Азаров.

В тази връзка авторитетното сп. \"Forbes Украина\" цитира водещите политолози и икономисти в Киев, според които Москва е против всякаква демократизация на украинската власт чрез назначаване на министри и вицепремиери от опозиционните редици. В тази връзка опасността за Кремъл идва от предложението на Янукович премиерския пост да заеме лидерът на \"Баткившчина\" Арсений Яценюк, а вицепремиерския пост по хуманитарните въпроси да бъде за лидера на УДАР Виталий Кличко.

„Русия разбира, че днес опозицията няма възможност да оглави кабинета, но за всеки случай Кремъл може да дава сигнал, че в случай на назначение на някой от лидерите на опизицията на този пост всякакво обръщане в посока Европейския съюз (за разлика от сегашната политическа насоченост към Митническия съюз – бел. ред.)е непрлиемливо!Действията на Москва може да се възприемат като сигнал за президента на Украйна да не експерементира с евентуално коалиционно правителство“, казва политологът Вадим Карасьов.

Коментари: 0