Заплашително писмо от ЕК всъщност не е пристигало

Говорителят на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан опроверга вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова

260 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (ЕК) не е изпращала писмо, с което уведомява България, че започва наказателна процедура, която може да доведе до налагане на финансови корекции по проекти, финансирани в настоящия период по Оперативна програма "Околна среда". Това беше заявено категорично от Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Тя не даде много подробности около казуса, тъй като всичко все още било на етап обсъждане.

На въпрос за наличието на подобно писмо, Уилър отговаря, че такова не е изпращано. Тя обяснява, че наистина има опасения около Оперативна програма „Околна среда", свързани с управлението на ресурса и коректното усвояване на парите по програмата, но е категорична, че писмо няма. Уилър отказва да коментира и колко пари би загубила България, ако бъде започната наказателна процедура, тъй като "всичко е все още в процес на обсъждане".

За наличието на заплашителното писмо беше обявено вчера от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова на дискусия с представители на Националното сдружение на общините, във връзка с предстоящия програмен период 2014 - 2020 г. Тя беше категорична, че е получила това писмо и България е заплашена да загуби над 1 млрд. лв. по ОП "Околна среда", а общините да връщат пари.

Златанова обвини бившите управляващи от ГЕРБ за тази възможност. По нейните думи одит на Европейската сметна палата, проведен у нас в края на 2011 г., е констатирал груби нарушения при провеждането на обществените поръчки. Обект на одита са били договори и плащания с основни бенефициенти - общини, извършвани в периода на управлението на кабинета на ГЕРБ. "Констатациите са за смесване на критериите за избор на изпълнители с критериите за възлагане на договорите за обществени поръчки, т. е. за субективност при разработването на тръжните документации. Това е позволявало обществените поръчки да бъдат спечелени от определени изпълнители", изтъкна Златанова и изрази недоумението си от факта, че въпреки многократните сигнали от Европейската комисия към бившите управляващи, от страна на изпълнителната власт по това време нищо не е било предприето за промяна на модела.

Тя представи и кратка хронология по казуса: Одитът на Европейската сметна палата е извършен в периода 26 септември - 6 октомври 2011 г. Шест месеца по-късно (6 март 2012 г.) критичните бележки са били изпратени на българската страна, която не е предприела нужните действия, които да убедят Kомисията, че препоръките й ще бъдат взети под внимание. На 9 октомври 2012 г. на българските власти е изпратен заключителният доклад на Европейската сметна палата. На 9 ноември 2012 г. Европейската комисия изпраща писмо с изискване за предприемане на последващи действия по заключенията на Европейската сметна палата и в частност - налагане на необходимите финансови корекции, които варират от 10% до 100% по съответните проекти. В края на месец октомври тази година Златанова е била уведомена за проблема с писмо от Европейската комисия, в което се посочва, че "страната ни не е осигурила съответствие със задължение по Регламент 1083/2006".

Подкрепи Economic.bg