Започна строителството на депото за отпадъци край Добрич

Изграждането на първата клетка трябва да приключи за 48 седмици

3605 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Започна строителството на новото регионално депо за битови отпадъци край добричкото село Стожер, съобщи Kmeta.bg. Символичната първа копка бе направена от кметът на Добрич Детелина Николова и заместник-областният управител Исмет Абил.

След проучване на повече от 30 терена в региона, бе избрана площадка от 217 декара край село Стожер. В изграждането на обекта близо 38,9 млн. лева, основната част, от които са по оперативната програма "Околна среда". 15% е съфинансирането от държавния бюджет, общините-партньори по проекта участват с 1,9 млн. лева.

Депото ще обслужва девет общини – Добрич, Добричка, Каварна, Тервел, Балчик, Генерал Тошево, Крушари, Шабла и община Никола Козлево, която се намира на територията на Шуменска област. Заради това и кметът на Добрич го определи за една от най-мащабните инвестиции в региона.

Строителните работи на първата клетка трябва да приключат за 48 седмици. Тя ще бъде с капацитет 240 000 тона отпадъци собствен водоизточник, съоръжение за компостиране, както и склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци.

Дейностите се изпълняват от обединение "Депо Добрич 2013", в което влизат италианската фирма "Данеко импианти" и три български дружества.

Подкрепи Economic.bg