Земеделската земя ще продължи да поскъпва

Според Асоциацията на собствениците на земи причината са голямото търсене, които пък е предизвикано от евросубсидиите за площа

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Земеделската земя ще продължава да поскъпва през следващите години. Това е прогнозата на Асоциацията на собствениците на земи, предаде БНТ. През последните пет години се наблюдава постоянен ръст на сделките - най-скъпата земя в Добруджа в момента се търгува за около 1400 лева за декар, като най-активни купувачи си остават арендаторите.

Интересът към покупка на земеделска земя у нас нарасна най-вече заради получаваните европейски субсидии за декар обработваема площ. А и кризата накара много инвеститори от други сектори да влагат в земеделски имоти.

Най-голямо е търсенето на земя в Североизточна България, в Добруджа няма и декар пустееща земя. Средните цени за страната се движат между 400 и 700 лв. в зависимост от категорията. Изненадващо, напоследък дори и в райони със слаб пазар има ръст и в продажбите, и в цените.

"Има развитие в райони като Хасково, Видин, където пазарът беше замрял. Но последните две години забелязваме увеличение на сделките, което води до увеличаване на рентите, които получават собствениците в тези региони", казва Ивайло Иванов от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Докато преди няколко години пазарът на земя у нас беше хаотичен, спекуланти купуваха и продаваха всичко, то сега се налагат сериозните играчи, които търсят земеделски имоти с голяма площ, високо качество и добра локация.

И в съседните държави пазарът на земеделски земи има незапомнен ръст. В Румъния например за последните няколко години цените на земята са нараснали близо 20 пъти. Въпреки това български фирми масово купуват земя в северната ни съседка. Една от причините за това е, че там се предлагат окрупнени парцели от по 100 декара и това предизвиква интереса на българските арендатори.

У нас има много запитвания от чужди инвеститори за покупка на земеделска земя, но това, че е раздробена, пречи на мащабите на инвестициите.

Коментари: 0