По-строгите правила за банките в САЩ се отлагат

Финансовите регулатори са решили да не прилагат новите правила "Базел III" от началото на 2013 г.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Банките в САЩ няма да са задължени да приложат новите правила за капиталова адекватност "Базел III" от началото на 2013 г., пише Wall Street Journal. Това решиха вчера регулаторните органи в страната. Засега не се знае за колко време ще бъде отложено въвеждането на по-строгите изисквания към банките в страната.

Според регулаторите отлагането се налага заради „твърде различните позиции", изразени от заинтересованите страни. Това отлагане ще помогне на-вече на големите кредитори в САЩ като  J.P. Morgan, Citigroup и Goldman Sachs.

Новите регулации трябваше да бъдат постепенно налагани от началото на 2013 г., като беше планирано процесът да завърши през 2017 г. Тяхното въвеждане стана необходимо, заради ликвидните проблеми, които имат голяма част от финансовите институции по цял свят.

Тези мерки бяха одобрени от Съвета за финансова стабилност и ръководителите на Г-20 на срещата на върха в Питсбърг през септември 2009 г.

Много от тях са насочени към големите интернационални банки, като част от новите правила засягат и търговията с финансови деривати. Въвеждането на регулациите на Базелския комитет се счита за най-важната стъпка за предотвратяване на нова глобална криза във финансовия сектор.

През миналата седмица Бордът за финансова стабилност в САЩ актуализира списъка на големите банки, които трябва да увеличат капиталовата си база съгласно "Базел III". J.P. Morgan и Citigroup ще трябва да повишат съотношението на собствения капитал към активите си със средно 2.5 процентни пункта.

Коментари: 0