Дянков: Никаква 13-а заплата за чиновниците

Според финансовият министър докато е той министър, допълнителни заплати няма да се дават

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В никакъв случай няма да има 13-а заплата за държавните служители. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков през журналисти в Китен, където разгледа разкопките на крепостта на полуостров Урдовиза. "Откакто аз съм министър никога не са давани и никога няма да се дават", каза той.

"На тях им се плаща, за да си вършат работата. Променихме Закона за държавния служител през август, така че по-добрите служители получават до 30% гъвкаво заплащане. Извън това обаче няма да има никакви допълнително пари. Изчистихме го това от закона. Оказа се, че в над 80 закона имаше такава възможност. Вече няма, защото не смятам, че те трябва да получават повече, отколкото им пише в договорите", смята финансовият министър.

Той отново каза, че пенсионерите могат да получат коледни добавки, но само ако в края на ноември бюджетът е на излишък. "Завършихме септември за първи път от 2008 г. с излишък, октомври също бе добър месец и по предварителни данни ще имаме балансиран бюджет. Така че ако и ноември е добър, може би ще има възможност и за коледни надбавки за пенсионерите, но за да не сме популисти, гледаме бюджета за ноември", обясни Дянков.

Той допълни, че през първата седмица на декември ще стане ясно дали ще има пари. "Не правим никакви разчети, просто гледаме бюджета да се изпълни", каза Дянков.

"Пенсионерите тази година са около 2 150 000, което е значителна бройка. Така че винаги, когато става въпрос за увеличаване на пенсии - дали надбавки или постоянно увеличаване, както правим от следващата година с 9.8%, това е значителна сума. Просто е голяма бройката на пенсионерите. Точно затова казваме какъв е бюджетът, защото става въпрос за десетки, може би за стотици милиони левове", обясни Дянков.

Коментари: 0