Земята в Добрич достигна 1300 лв. на декар

Прогнозата на експертите е, че поскъпването ще продължи

Ударното поскъпване на земеделската земя доведе до невиждани цени на имота. В Добричко например декар нива вече удари немислимите 1300 лв. В Северозападна България цените са над средните за страната, а в Хасковско стойността на земите е в златната среда, съобщи бТВ.

И това не е всичко. Прогнозите на експерти в бранша вещаят, че поскъпването ще продължи. През последните години пазарът у нас е доста активен, а цените плавно се повишават. През 2006 г. средната цена за декар е била около 200 лв., сега е в рамките на 420-440 лв. за декар.

В Добричко в момента се сключват сделки за 1000-1300 лв. на декар, показват данните на Асоциацията на собствениците на земеделска земя. Анализатори и собственици обясняват, че цените на нивите скачат заради поскъпването на хранителните продукти в световен мащаб, което значи, че производството им е печеливш отрасъл.

Друг фактор за поскъпването е, че земеделската земя не се облага с данък. Прогнозата е, че през тази година земеделската земя ще поскъпне с около 10-15% спрямо 2011 г., в това число и рентата.

Коментари: 0