Златанова: Опитваме се да усвоим повече европари

Оперативните програми се следят на седмична база, увери вицепремиерът

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Правителството правим всичко възможно да усвои колкото е възможно повече средства и всички усилия в момента са фокусирани по действащите оперативни програми да се реализират възможно най-успешно проектите, които са планувани и в ход. Така ще се опитаме да минимизираме загубата, доколкото е възможно и България да върне по-малко средства по линия на автоматичното освобождаване. Това каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова в интервю за Фокус.

"Следим на седмична база изпълнението на оперативните програми и на проектите в риск, взели сме решение на Министерски съвет за възможност за наддоговаряне в размер на 10% хоризонтално за всички оперативни програми, за да може да има резервни проекти, които, ако не се реализират едни, да бъдат заменени бързо с други с цел да не се загубят средства. Приканваме управляващите органи към разделяне на фази на големи проекти там, където е възможно, за да можем да прехвърлим дейности за следващия програмен период, които е възможно да бъдат прехвърлени. Оперативна програма по оперативна програма наблюдаваме и ежедневно следим самата степен на усвояване", разясни Златанова мерките за намаляване на загубите.

Според нея е хубаво да се знае, че от средата на март усвояваме около 27%. "Към вчерашна дата сме на усвояване малко над 35%, което съгласете се, че за четири-пет месеца е сериозно увеличение. Тези 27%, да обърна внимание, са усвоени за всичките седем години досега, в които са действали оперативните програми", допълни Златанова.

Зинаида Златанова изрази удовлетворение, че за 100 дни правителството е успяло да подготви вариант на Споразумение за партньорство за следващия програмен период, което е получило добра оценка от Европейската комисия.

Подкрепи Economic.bg