Абу Даби слага проследяваща гривна на пътниците от България

Мярката допълва задължителните PCR тестове и карантина

Абу Даби слага проследяваща гривна на пътниците от България

Снимка: Красимир Свраков

2717 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Освен отрицателен PCR тест за коронавирус и задължението да останат под карантина, на пристигащите от България в Абу Даби ще им бъде поставяно и проследяващо устройство. Това гласят последните разпоредби на емирството относно влизането на туристи от държави извън „зелената“ категория, каквато е и нашата, става ясно от информация на Министерството на външните работи (МВнР). 

Проследяващата гривна е временна мярка и цели да държи влизащите в страната под стриктна карантина. При изтичането ѝ и след повторно направен отрицателен PCR тест, устройството може да се махне. Условията са различни за ваксинирани и невакснирани граждани. 

Първите трябва да си направят PCR тест при пристигането си в емирството и да се поставят под карантина за 5 дни с проследяваща гривна на ръката. На четвъртия ден от карантината следва да си направят друг тест и ако той е отрицателен, могат да продължат престоя си свободно. 

Неваксинираните също е необходимо да се направят PCR тест на влизане в Абу Даби, но за тях карантината продължава 10 дни. Вторият тест се прави на осмия ден. Те също са длъжни да носят тракер, който ще могат да премахнат впоследствие.  

От МВнР напомнят, че остава в сила изискването за представяне преди всеки полет до и от Абу Даби на отрицателен PCR тест, направен в рамките на последните 72 часа преди пътуването. 

При пътуване до летището в Абу Даби от друго емирство на влизане трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19, валиден в рамките на 48 часа. 

 

Коментари: 0