Бизнес активността в еврозоната бележи напредък

Икономиката на Блока се очаква да нарасне с 1.5% през второто тримесечие

Бизнес активността в еврозоната бележи напредък

Снимка: Pixabay

224 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Бизнес активността в еврозоната се подобри миналия месец, тъй като доминиращата индустрия на услугите в Блока се върна към растеж, сочат данните на IHS Markit. Проучването показва още, че фирмите са изправени пред нарастващи разходи за суровини, съобщава Reuters. Данните идват в момент, когато редица държави в Европа са опитват да овладеят третата COVID вълна. За тази цел те налагат нови ограничителни мерки, но въпреки това фабриките в голямата си част ще останат отворени, както и индустрията на услугите.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit, считан за добър показател за икономическото здраве, се покачи до 53.8 пункта миналия месец от 53.2 пункта през март. Той остава над 50-те пункта, които са границата между свиването и разширяването.

Икономиката на Блока се очаква да нарасне с 1.5% през второто тримесечие, показа проучване на Reuters миналия месец.

„Данните от проучването през април предоставят обнадеждаващи доказателства, че еврозоната ще се измъкне от двойната рецесия през второто тримесечие. Производственият бум, подхранван от нарастващото търсене на вътрешния и на експортния пазар – на фона на това, че много икономики излизат от блокадите – е придружен от признаци, че секторът на услугите също се е върнал към растеж“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

PMI за индустрията на услугите се е повишил до 50.5 от 49.6 пункта, надминавайки с малко първоначалните данни за 50.3 пункта. Производственият PMI в същото време показа, че ръстът на фабричната активност се е покачил до рекордно високо ниво през април.

Но прекъсванията на веригата на доставки, причинени от пандемията, доведоха до нарастващи цени за производителите. „Съживяването на икономиката води до нарастване на инфлационния натиск, но засега той изглежда до голяма степен ограничен до производствения сектор“, каза Уилямсън.

Индексът на бизнес очакванията се е повишил до 68.4 пункта от 67.4 пункта, което е най-високата му точка от повече от десетилетие. Причината се крие във ваксинационните кампании по света, които дават добри резултати.

Коментари: 0