Facebook отказа да отключи профила на Тръмп

Платформата трябва да очертае как ще се отнася към нарушаването на правилата от световни лидери в бъдеще

Facebook отказа да отключи профила на Тръмп

Снимка: БТА

536 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Надзорният съвет на Facebook потвърди в сряда решението на компанията да отстрани от платформата президента на САЩ за периода 2017 – 2021 г. Доналд Тръмп. Според органа обаче гигантът е наложил блокирането без ясни стандарти и затова има нужда от повторен преглед. По тази причина на социалната мрежа се отпускат шест месеца, през които да разработи единен механизъм, по който да действа в бъдеще в случай на нарушаване на правилата на платформата от световните лидери. Той трябва да съответства с нормите, които платформата прилага спрямо всички останали потребители. 

Неопределени наказания от този вид не преминават международния или американския тест за яснота, последователност и прозрачност“, заяви Майкъл Макконъл, съпредседател на надзорния съвет, цитиран от Reuters.

Facebook блокира достъпа на Тръмп до неговите акаунти във Facebook и Instagram за неопределено време поради опасения от още нови публикации, подбуждащи към насилие и имащи потенциал да доведат до ескалация на напрежението. Държавният глава бе блокиран именно заради неконтролируемия ефект, който крайните му изказвания имаха върху тълпата негови привърженици, нахлули в Капитолия на 6 януари. Щурмът доведе до смъртта на няколко души.

Сега ще разгледаме решението на борда и ще определим действие, което да е ясно и съгласувано. Междувременно профилите на г-н Тръмп остават блокирани“, посочи Ник Клег, вицепрезидент по глобални въпроси и комуникация във Facebook, след решението.

При взимането на решението за спирането главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в публикация, че „рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи“. По-късно компанията сезира случая на наскоро създадения съвет, който включва академици, адвокати и защитници на правата, за да реши дали да поддържа забраната или да възстанови акаунтите на Тръмп.

Facebook също така поиска от борда да даде препоръки за това как трябва да се справи с профилите на политическите лидери.

През последните години технологичните платформи се сблъскаха с въпроса как да контролират световни лидери и политици, нарушаващи техните насоки. Facebook е подложена на обстрел както от тези, които смятат, че трябва да се откажат от своя практически подход към политическата реч, така и от онези, които възприемат забраната на Тръмп като тревожен акт на цензура.

Доскорошният президент на САЩ бе блокирани и в Twitter, където има повече от 88 милиона последователи.

Междувременно Тръмп продължава да подклажда дезинформацията, като изпраща кратки съобщения до пресата по имейл. В тях той пише, че „Измамните президентски избори през 2020 г. от този ден нататък ще бъдат известни като „Голямата лъжа!“.

Във вторник Тръмп пусна нова уеб страница за споделяне на съобщения, които читателите след това могат да публикуват отново в своите акаунти във Facebook или Twitter. Носят се слухове, че той планира да пусне и собствена платформа от типа на Facebook и Twitter.

Коментари: 0