Админстративният съд отмени минималната заплата и за тази година

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок

Админстративният съд отмени минималната заплата и за тази година
2186 ~ 1 мин. четене

Съдът за поредна година отменя приетата от правителството минимална заплата. По жалба на работодателските организации, които смятат, че е нарушена законовата процедура,  Върховният административен съд (ВАС) отмени на първа инстанция постановлението от края на миналата година от правителството на Бойко Борисов, с което се определя минимално възнаграждение от 460 лв. за настоящата година.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред петчленен състав. До същата ситуация се стигна и през 2015 г., когато бизнесът отново обжалва постановлението на правителството. Документът тогава пак бе приет без да е обсъден от съвета за тристранно сътрудничество, както изисква Кодексът на труда.

Решението на правителството бе обжалвано от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата.

Припомняме, че правителството прие от 1 януари 2017 г. размерът й да се увеличи на  460 лв,. , което е ръст с 9.5% спрямо миналата година.

Подкрепи Economic.bg