Майките с бонус, ако се върнат на работа 6 месеца след раждане

Те ще получават 50% от размера на отпуснатото им обезщетение

Майките с бонус, ако се върнат на работа 6 месеца след раждане

Снимка: Pixabay

9390 ~ 1 мин. четене
Майките, които се върнат на работа на шестия месец след раждането на детето си, ще получават и 50% от отпуснатото им обезщетение. Това обяви на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от „Фокус“. 

Министърът обяви, че МС е приел Наредбата за изменение и допълнение за работното време, почивките и отпуските. Наредбата идва след промените в Кодекса на труда и Кодекса за социалното осигуряване от края на миналата година и които влизат в сила от 1 юни т.г. 

Става дума за получаване на новия вид обезщетение от родителите, които ще се върнат на работа след шестия месец след раждането на детето и които ще имат възможност да получават 50% от размера на отпуснатото им обезщетение, обясни Петков. 

По думите му наредбата включва прецизиране на механизма за сумирано изчисляване на работното време. 

В досегашните текстове на наредбата липсваха текстове за изискванията за съставяне на графиците при сумирано изчисляване на работното време и за обстоятелствата, при които те се променят. Поради това към момента съществуват разнообразни практики при прилагане на сумирано отчитане на работното време, които не винаги са в съответствие с изискванията на Кодекса на труда, отбелязаха от МС.

С наредбата се гарантира единното прилагане на нормативната уредба, както и правата на работниците и служителите, свързани с почивките и заплащането на труда при сумирано изчисляване на работното време.

Ще се увеличи подкрепата за осиновяването с увеличаване на отпуските за осиновителите на деца, стана ясно от думите на министър Петков.
Подкрепи Economic.bg