Агент 007 на специална мисия в Кипър

Актьорът Даниел Крейг се включи в унищожаването на противопехотни мини

Агент 007 на специална мисия в Кипър

Снимка: UNFICYP

408 ~ 2 мин. четене
Автор: Бранислава Бобанац

“Агент 007” е на специална мисия в Кипър. Британският актьор Даниел Крейг, известен с ролята си на Джеймс Бонд, дебютира на острова в новата си роля - на първия световен застъпник на ООН за унищожаване на противопехотните мини и взривни вещества, за какъвто той бе назначен от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун през април тази година.

В първата си мисия, на която бе изпратен от международната организация, звездата от филмите за Джеймс Бонд се “присъедини” към мироопазващите сили на ООН на острова /UNFICYP/. По време на двудневното си посещение 47-годишният британски актьор се запозна с трудната и рискована работа по обезвреждане на изостаналите мини от военните действия по време на турската инвазия през 1974 г. 


Унищожаването им и изчистването на засегнатните територии е поверено на сапьорски екип  от камбоджански миротворци от Временните сили на ООН в Ливан /UNIFIL/, които работят по споразумение с UNFICYP. Даниел Крейг посети активно минно поле в буферната зона, разделяща свободните от окупираните територии на Кипър, както и област край Никозия, наскоро изчистена от опасните остатъци отпреди 41 години.

Екранният Бонд подчерта необходимостта от продължаване на усилията за борба с бича на противопехотните мини. “Аз много се надявам, че ще бъда първият и последният световен застъпник, който ще види мини на този красив остров”, заяви Крейг. 

“Фактът, че световният застъпник на ООН дойде в Кипър за първата си мисия, и то в момент, когато разминирането дава положителен импулс в мирния процес, е значителен. Посещението му обръща внимание на дългогодишната цел на ООН за постигане на свободен от мини Кипър”,  посочи ръководителят на мисията на ООН в Кипър Лиса Бутенхайм.

За последните 10 години сапьорите на ООН са унищожители над 27 000 противопехотни мини от буферната зона на ООН в Кипър, като са изчистили 74 минни полета на обща площ от почти 10 квадратни километра. Смята се, че в кипърската земя лежат още близо 1000 противопехотни мини. През май президентът на Кипър Никос Анастасиадис предаде на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ данни за 28 минни полета. Само преди седмици мина, преместила се след свлачище в резултат на пролетните дъждове, се взриви под трактора на местен фермер, но инцидентът завърши без опасност за неговия живот.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg