Агнешкото до 17 лв./кг за Великден
Фермерите предлагат и доставка до домовете

Според Чилингиров не е проблем да се намери българско агнешко и дори има фермери, които правят доставки по домовете. По думите му трябва да сме нащрек, за да не ни продадат шилешко за агнешко, което в магазините също е по 14 лв./кг. "Шилешкото е много по-евтино, продава се по 3-4 лв. за кг живо тегло", каза председателят на НОА.
За Великден ще ядем българско агнешко месо, румънско, тъй като много агнета влязоха у нас от северната ни съседка, както и замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия, което се продава всяка година, допълни той.
Той призовава българите да си купят агнешко директно от фермите.
"С наближаването на Великден и Гергьовден се надяваме, че ще се ускори търсенето на българските агнета, тъй като се различават по качество и вкус от румънските, чието месо е като козето, по-синкаво", посочи Чилингиров. По думите му румънските агнета са с лев по-евтини и затова се внасят от родните търговци.
Неговият съвет е при покупка на агнешко, ако се съмняваме в произхода му, да поискаме документ, в който пише от коя кланица е и в коя ферма е пасло. Размразеното месо пък ставало лигаво при допир, стои по-синкаво, а при натиск не връща първоначалното си положение, както при прясното месо.
"То е розово, мазнините са бели и се различава от размразеното", каза Чилингиров. По думите му България няма традиции в износа на агнешко, в малки количества изнасяне за Италия.
"По около 70 хил. агнета изнасяме годишно, което е нищо. Повечето се колят за вътрешния пазар, но се изкупуват на ниски цени и се извиват ръцете на фермерите. В Гърция агнешкото вече е по 8-9 евро в магазинната мрежа", посочи Чилингиров.