Акциите на Microsoft поскъпнаха с 5%

Инвеститорите реагират положително на намерението на компанията да придобие китайското приложение TikTok

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 5%

Снимка: БТА

700 ~ 2 мин. четене

Акциите на големите технологични компании отново поведоха индексите на зелена територия. Microsoft успя да повиши своята стойност с 5%, след като компанията съобщи за намеренията си да закупи приложението TikTok в САЩ. Новината дойде дори след като Доналд Тръмп заплаши да забрани приложението поради опасения относно сигурността на събираните данни. Netflix и Apple записаха повишения от над 2%. Dow Jones нарасна с 236 пункта, или 0.9%, до 26 664. Nasdaq скочи с 1.5% и успя да достигне нов исторически връх. Индексът приключи сесията на ниво от 10 902, докато S&P 500 нарасна с 0.7% до 3 294.

Европейските пазари импулсивно се придвижиха на зелена територия. Основната причина за положителното движение бяха добрите финансови резултати на компаниите публикувани миналата седмица и  икономически данни за активността в производствения сектор на Еврозоната. Индикаторът, който измерва нивото на активност на мениджърите в производствения сектор, показа разширяване за първи път от началото на 2019 година. Немският индекс DAX успя да се покачи с 333 пункта, или 2.7%, до 12 646, докато FTSE нарасна с 2.29% и успя да се покачи над психологическата граница от 6000, пише в дневния анализ на ЕЛАНА Трейдинг.

Цената на петрола се покачи, водена от добрите икономически новини в Европа. Въпреки това инвеститорите останаха предпазливи във връзка с нарастващия брой на нови случаи на COVID-19. Фючърсните контракти на WTI и Brent се покачиха с около 1%. Златото от своя страна се оттегли от рекордно високи стойности в понеделник, след като доларът се засили и инвеститорите прибраха своите печалби.

Акценти днес

Икономически данни - Еврозона

Акцентът за деня ще падне върху индекса на производствените цени в Еврозоната. Индексът измерва промяната в цената на стоките, продавани от производителите. Това е водещ показател за инфлацията на потребителските цени, които представляват по-голямата част от цялостната инфлация. По-високо от очакваното четене се приема като положително за еврото.

Инструмент на фокус - Microsoft

Акциите на Microsoft отново се търгуват над 50 периодната пълзяща средна, след като компанията обяви намеренията си да закупи приложението TikTok, което има над 100 милиона потребители в САЩ предимно млади. Цената достигна предходния връх. Ако цената успее да се задържи над него очакваме възходящото движение да продължи.

AUD/USD

Валутната двойка понижи стойността си през последните два дни, след засилването на долара. Цената достигна зона на подкрепа образувана от предходни дъна и 100 периодната пълзяща средна. Линиите на бавния Стохастик се пресякоха, давайки ни сигнал за обрат на негативното движение. 

OIL US

В първият ден от месеца петролът успя да повиши своята стойност на фона на добри икономически новини в Еврозоната. Цената достигна силно ниво на съпротива образувано от низходящата тренд линия и 100 периодната пълзяща средна от което последва лека корекция. 

US 30 Wall Street

Един от основните индекси в САЩ образува тренд обръщащ модел двойно дъно. Последва силен възходящ импулс, който за кратко бе ограничен от низходящата тренд линия. Възходящото движение продължи и успя да пробие 100 периодната пълзяща средна.

Подкрепи Economic.bg