Тестовете на руските С-400 понижиха курса на турската лира

Москва се надява Анкара да си поръча още противоракетни установки

Тестовете на руските С-400 понижиха курса на турската лира

Курсът на турската лира се понижава през последните два дни, тъй като югоизточната ни съседка проведе първите тестове на новите си руски противоракетни установки С-400, а Москва от своя страна обяви, че се надява на нова сделка с Анкара.

Вчера международните медии съобщиха, че Турция е позволила прелитането на американски изтребители F-16 нейна собственост над столицата Анкара, където са активирани новите установки С-400 от Русия. Югоизточната ни съседка е предприела този ход въпреки натиска от Вашингтон Турция да се откаже от въвеждането в експлоатация на противоракетните отбранителни системи.

Покупката на установките от страна на Турция бе голям фактор за упадъка на отношенията ѝ със САЩ, които твърдят, че С-400 не са съвместими с отбранителните системи на НАТО и представляват опасност за изтребителите F-35 на Lockheed Martin.

След вчерашните изпитания ръководителят на руския оръжеен износител Rosoboronexport Александър Михеев днес заяви, цитиран от Reuters, че се надява през първата половина на следващата година да постигне нова сделка за доставката на още установки С-400 в Турция. Един такъв потенциален ход би обтегнал допълнително отношенията между Анкара и Вашингтон. Преди месеци Белият дом дори замрази участието на югоизточната ни съседка в програмата за обучение на пилоти за новите изтребители F-35, които се произвеждат в Турция и от които страната също си е купила.

Към 16:45 ч. българско време понижението в курса на лирата спрямо долара бе с 0.21%, докато спрямо еврото спадът бе с 0.20%. Вчера курсът на турската валута претърпя по-сериозен срив.

Коментари: 0