Алкохолът, цигарите и дрехите най-евтини в България

Това сочат данни на Евростат сред 28-те страни-членки

Алкохолът, цигарите и дрехите най-евтини в България

Облекло и обувки, цигари и алкохол са най-евтини в България в сравнение с останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, която сравнява 440 продукта, предлагани в 38 европейски държави през 2015 година.

Стойностите и на трите стоки са най-ниски у нас, съответно 77%, 50% и 64% по-малко от средната цена в съюза. Страната ни, заедно с Полша, е първа с най-ниските цени на рибните продукти.

В Полша се продава най-евтината храна - 63% от средната стойност в ЕС, показват данните. Веднага след нея се нареждаме ние и северните ни съседи.

Цените на плодовете и зеленчуците са най-ниски в Румъния - с 51% под средното, следвана от Полша с 38% и България с 34%. Огромна е дупката по отношение на продуктите с мазнини - масло, маргарин, олио, зехтин и други. В България те са по-скъпи от средното в ЕС с 5%. Този тип храни са по-евтини от нашите в повече от половината страни в ЕС, включително във Великобритания, Франция, Германия, Португалия и Италия.

Дания е страната с най-високи цени на храни и безалкохолни с показател от 145% над средния, следвана от Швеция (124%), Австрия (120%), Ирландия (119%), Финландия (119%) и Люксембург (116%), съобщи Труд. 

По отношение на цигарите цените в България са приблизително 4 пъти по-ниски от тези във Великобритания (218%).

Млечните продукти и яйцата у нас са едва 12% под средното за ЕС. По-евтини са в Унгария, Литва, Чехия и Полша, където са с впечатляващите 35% под средното.

Коментари: 0