Amazon се върна в клуба на 1-трилионните компании

Книжата на компанията поскъпнаха с над 9% в началото на днешната сесия в САЩ

Amazon се върна в клуба на 1-трилионните компании

Снимка: БТА

Гигантът за електронна търговия Amazon.com се върна в клуба на трилионерите и изглежда, че този път ще остане там, пише Reuters. В началото на американската борсова сесия днес книжата на компанията скочиха с над 9%, като към 17.30 ч. капитализацията ѝ достигна 1.014 трлн. долара. Вчера, в минутите след обявяването на добрите финансови отчети на компанията, акциите подскочиха с близо 13% и компанията влезе в елитния клуб, но за твърд кратко, тъй като последва корекция надолу.

Заради финансовите резултати на Amazon.com за четвъртото тримесечие, голяма част от брокерите повишиха очакванията си за акциите на компанията за тази година до над 2400 долара средна цена.

В бележка, озаглавена „Не толкова финото напомняне, че Amazon все още е кралят“, анализаторите на Benchmark посочват, че компанията напомнят за своето предимство по отношение на размер и капацитет и повишават ценовата си цел с $150 до $2400.

Нетните продажби на Amazon скочиха с 21% до 87.4 млрд. долара, като продажбите от облачния бизнес нарастваха 34% през четвъртото тримесечие. Приходите от абонаментни такси се повишиха с 32%, тъй като повече купувачи са се регистрирали за Prime услугата.

Анализаторът от J.P.Morgan Дъг Анмут повиши ценовата си цел на акцията до $2525 от $2200 и каза, че Amazon остава една от най-добрите опции на брокерския пазар. „Като цяло, според нас способността на Amazon да ускори растежа на приходите в толкова мащабни размери е доказателство, че неговите инвестиции се изплащат“, каза Анмут. „Все по-оптимистични сме, че Amazon ще продължи да се справя през 2020 г. както на горната, така и на долната линия“, добавя той.

Amazon е в и около клуба от 1 трилион долара от известно време, където се намират други технологични гиганти като Apple Inc, Alphabet Inc и Microsoft Corp.

Инвеститорите и анализаторите смятат, че Visa Inc и Mastercard Inc са следващите компании, които ще влязат в елитния списък.

Коментари: 0