Американските санкции може да засегнат „Турски поток”, пишат руски медии

Законопроектът съдържа забрана за влизане в Съединените щати на физически лица, които продават или наемат кораби, участващи в изграждането на такива проекти

Американските санкции може да засегнат „Турски поток”, пишат руски медии
668 ~ 1 мин. четене

Компаниите, участващи в реализацията на руски газопроводи в Европа, са изложени на риск от американски санкции. Сенатът в САЩ ще разгледа законопроект, изготвен от сенаторите Тед Круз и Джийн Шахин, който предвижда налагането на санкции срещу физически лица и компании, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток 2“, под тези санкции обаче може да попадне и „Турски поток”, пише "РИА Новости". 

Законопроектът съдържа забрана за влизане в Съединените щати на физически лица, които продават или наемат кораби, участващи в изграждането на проекта. Активите им в САЩ също се предвижда да бъдат замразени.

Отбелязва се, че законопроектът също налага ограничения срещу онези, които предоставят финансова или техническа помощ, и също така осигуряват застраховка на плавателните съдове за проекта. Сенаторите предлагат да се обърне специално внимание на две строителни компании: швейцарската Allseas и италианския Saipem, които полагат тръбите за „Северен поток 2”.

Законопроектът ще се прилага за всички кораби, използвани за полагане на тръбопроводи на дълбочина 30 метра или повече за износ на руски газ, като по този начин, санкциите могат да засегнат и изграждането на газопровода „Турски поток”.

Коментари: 0