Американският посланик е разговарял с гуверньора на БНБ заради парите от Венецуела

Двамата са обсъдили действията на централната банка по случай с парите, постъпили по сметките на българската банка

Американският посланик е разговарял с гуверньора на БНБ заради парите от Венецуела

Снимка: Economic.bg/Архив

Американският посланик в България Н. Пр. Ерик Рубин е посетил днес Българската народна банка (БНБ) и се е срещнал с управителя Димитър Радев. Основна тема на разговора е била действията на централната банка в областта на предотвратяването на изпирането на пари.

Посланикът е изразил признателност за постоянната насоченост и сътрудничеството на централната банка в тази област, се казва в официалното съобщение на БНБ.

Двете страни също така са се съгласили, че ще продължат своето положително и конструктивно взаимодействие.

Припомняме, че в сряда главният прокурор Сотир Цацаров, след среща в Министерския съвет с американския посланик, премиера Бойко Борисов, председателя на ДАНС и министърът на вътрешните работи, обяви, че ДАНС) проверява българска банка и български гражданин за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела.

Тогава Цацаров не спомена името на банката. То обаче изтече в медиите, а вчера „Инвестбанк“ обяви официално, че става въпрос за нея, но от финансовата институция заявиха, че Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

От финансовата институция твърдят, че извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които банката има представени товарителници и отричат да има санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела.

Сотир Цацаров обаче заяви на пресконференцията в сряда, че почти сигурно основанията, с които парите са напускали България са неистински.

ДАНС работи по случая. Агенцията започна „пълен мониторинг и пълна проверка” на банката със съдействието на БНБ.
Коментари: 0