Android не може да бъде спрян да съобщава местоположението ни

От Google са обещали да прекратят практиката от края на ноември

Android не може да бъде спрян да съобщава местоположението ни

Много хора осъзнават, че смартфоните следят тяхното местоположение. Какво става обаче, когато е изключена услугата за местоположение, не са използвани никакви приложения и дори не е поставяна SIM-карта? Дори и да бъдат предприети всички тези предпазни мерки, устройствата с операционна система Android събират данни за местоположението и ги изпращат на Google, когато бъдат свързани с интернет. Това е показала проверка на Quartz.

От началото на 2017 г. телефоните с Android събират адресите на близките кули и антени на мобилните оператори, дори когато услугата за местоположение е изключена, и изплащат данните на Google. Резултатът от това, че Google, дъщерна фирма на Alphabet, има достъп до данни за местоположенията на хората и тяхното придвижване, като тези данни са значително повече от разумните очаквания на потребителите за поверителност. След установеното събиране и изпращане на данни от Quartz са се свързали с Google, откъдето са потвърдили практиката.

Говорител на технологичният гигант е казал, че адресите на клетъчните кули през последните 11 месеца са включени в информацията, изпращана към системата на Google, която управлява системните известия  и съобщения на телефоните са Android. Тези данни никога не са били използвани или запазвани, а след разкритието на Quartz компанията предприема стъпки да сложи край на тази практика. До края на ноември устройствата с Android вече няма да изпращат на Google данни за местоположението на кулите на мобилните оператори, доколкото се отнася за тази конкретна услуга, която потребителите не могат да изключат.

Не е ясно как адресите на клетъчните кули, изпратени под формата на низ от данни, който идентифицира конкретна клетка, са могли да бъдат използвани за подобряване на доставянето на съобщения. Последиците от тези тайни практики за определяне на местоположението обаче са ясни. Докато от информацията за една клетъчна кула може само да се предположи къде е мобилното устройство всъщност, могат да се използват данни от няколко кули и с тяхното засичане да се определи точната локация на устройството. Практиката тревожи хората, които предпочитат да не бъдат проследявани, особено служителите на правоохранителните органи и жертвите на домашно насилие, които, изключвайки услугите за местоположението на устройството, смятат, че напълно прикриват местонахождението си.

Коментари: 0