Ангела Меркел: От юни ще имаме ваксини за всички пълнолетни

Германия обмисля да купи дози на руската Спутник V

Ангела Меркел: От юни ще имаме ваксини за всички пълнолетни

Снимка: БТА

744 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От юни Германия ще бъде в състояние да предложи ваксини срещу COVID-19 на всички пълнолетни, въз основа на очакванията, че ще получи 80 млн. дози през втората половина на годината. Това заяви канцлерът Ангела Меркел по повод на процеса по масова ваксинация, пише Bloomberg.

В зависимост от реалния брой на доставените ваксини, съществуващата система за приоритизиране на най-уязвимите групи ще бъде отменена най-късно през юни, подчерта Меркел на среща с премиерите на 16-те германски провинции.

Това не означава, че всички ще могат да се ваксинират незабавно. Всички обаче ще могат да поискат да им бъде поставена ваксина", обясни Меркел.

Също както в други европейски страни, кампанията за ваксинация в Германия започна бавно през декември, като до края на март бяха ваксинирани само 10 на сто от населението. Поради ограничените количества приоритет бе даден на възрастните, медиците, болногледачите и хората със заболявания, които биха довели до усложнения при заразяване с коронавируса.

Ваксинацията в Германия обаче се ускори значително през последните седмици. По официални данни 23,4 процента от 83-милионното население са получили поне една доза към вчерашна дата, а 7.2 на сто - по две. Германия обмисля и закупуване на руската ваксина Спутник V. Канцлерът обаче уточни, че това ще зависи от одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Ако то не бъде дадено до няколко месеца, Германия вече ще разполага с достатъчен брой дози от други ваксини, отбеляза Меркел.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg