Ангелкова: Фалитът на Thomas Cook може да провали сезон 2020

Ще бъдат предложени законови промени, които да покриват подобни рискове, каза още министърът

Ангелкова: Фалитът на Thomas Cook може да провали сезон 2020

Снимка: Economic.bg/Архив

Фалитът на туроператора Thomas Cook застрашава летния сезон 2020, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в министерството. През следващата седмица тя ще пътув адо Германия, за да съдейства на място капацитетът, договорен с фалиралия британски туроператор за 2020 г., да бъде прехвърлен на други големи туроператоски компании и така да няма риск за летния сезон догодина.

"Изключително ключово е да спасим сезон 2020 г. от гледна точка на записванията и преговорите, които към момента текат. Туризмът е в огромна конкуренция и е изключително важно да бъдем сред първите", коментира Ангелкова. 

Тя допълни, че у нас 58 хотела имат договори с Thomas Cook, предимно в двата големи курорта - Слънчев бряги  Златни пясъци, както и в Албена и Св. Св. Константин и Елена.. Търсим всякакви начини да съдействаме на бранша. Стартирали сме подготовка по изготвянето на колективен иск по отношение на техните вземания за месеците юли и август за тези задължения, които са им натрупани съгласно изпълнение на договорите, заяви още Ангелкова.

Тя допусна и възможността да се стигне до фалити на хотели.

Ангелкова каза още, че ще предложи за дебат законови промени, така че да има допълнителна застраховка за туроператори, особено чуждестранните, които да покриват рискове. 

"Свикваме абсолютно всички и започваме дебат по тази тема. В момента Законът за туризма е в Народното събрание, ако намерим консенсус, още между първо и второ четене ще помолим някои от парламентарните групи тази промяна да бъде факт още докрая на тази година. Ако не, ще инициираме отделен законопроект. Важно е да бъдем единни, важно е посланието, което изпращаме да бъде такова, че да запазим България като устойчива туристическа дестинация", каза министърът.
Коментари: 0