Apple предупреди за нов теч на данни заради iOS 13

Проблемът ще бъде отстранен с предстояща актуализация на софтуера

Apple предупреди за нов теч на данни заради iOS 13

Снимка: Apple

Apple предупреди за проблем със сигурността за потребители на iOS 13, които са инсталирали определени приложения за клавиатура.

Бъг може да даде на приложения за клавиатура на трети страни, като например тези на Microsoft SwiftKey или Gboard на Google, неочакван достъп до телефоните на хората. Това "може да доведе до предоставяне на пълен достъп до разширения на клавиатурата, дори ако не сте одобрили този достъп", казва Apple в изявление.

Някои клавиатурни приложения на трети страни могат да работят като „самостоятелни“, което означава, че не се нуждаят от пълен достъп до телефона на потребителите. Тези приложения и предварително инсталираните клавиатури на Apple не са засегнати от този проблем, заяви компанията.

Apple заяви, че проблемът със сигурността засяга собствениците на iPhone, iPad и iPod touch, които използват наскоро пуснатата операционна система iOS 13. Компанията от Купертино допълни, че проблемът ще бъде отстранен в предстояща актуализация на софтуера, но не разкри точно кога.

Това е вторият проблем със сигурността, свързан с iOS 13, само за седмица. Друг недостатък на операционната система излага на опасност данните за контакт, съхранявани в iPhone, без да се изисква парола или биометрична идентификация. Компанията пусна вчера актуализация за коригирането на този проблем.
Коментари: 0