Qualcomm е подновила продажбите към Huawei

Вашингтон забрани на американските компании да търгуват с китайския гигант преди няколко месеца

Qualcomm е подновила продажбите към Huawei
Производителят на чипове Qualcomm е възобновил търговските си отношения с китайския технологичен гигант Huawei. Това потвърди изпълнителният директор на американската компания Стив Моленкопф, цитиран от GSMArena. 

По думите му Qualcomm има за цел да сключи дългосрочна сделка за доставка с Huawei. Моленкопф обаче не разкрива подробности относно това какви компоненти неговата компания продава на китайския си партньор. 

Qualcomm е сред ключовите американски фирми, на които бе ограничено правото да продават продуктите си на Huawei, след като китайската компания бе вкарана в „черния“ списък на САЩ. Действията на американските власти предизвикаха негодувание сред бизнес играчите в страната, тъй като азиатският гигант е основен купувач на компоненти и услуги за мнозина от тях. 

Още през юли търговското ведомство в САЩ обяви, че ще започне да издава специални лицензи за компании, желаещи да търгуват с Huawei. Тогава се коментира, че американските фирми ще могат да продават само широко достъпни компоненти, каквито са и мобилните чипсети. Въпреки че произвежда собствен набор от чипсети, Huawei все още разчита на Qualcomm за значителна част от своите устройства. 

В края на август излезе информация, че в търговския департамент на САЩ са получени над 130 заявления за лиценз за продажба на Huawei. До онзи момент обаче администрацията не бе издала нито един. 

Само през 2018 г. китайската компания е похарчила 11 милиарда долара за закупуване на американски компоненти, в това число от Qualcomm, Intel и Micron.
Коментари: 0