Ангелкова: Туроператорите ще издават ваучери за неосъществените екскурзии

Вътрешният ресурс може да спаси летния сезон у нас

Ангелкова: Туроператорите ще издават ваучери за неосъществените екскурзии

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

8038 ~ 2 мин. четене

В момента обмисляме вариант, с който туроператорите да издават ваучери за неосъществените екскурзии до юни при същите условия и качество. Този ваучер ще важи до 24 месеца след издаването му и ще гарантира платените почивки на туристите. Това заяви в ефира на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя добави, че все още има въпроси за доизясняване с Комисията за защита на потребителите, като например дали и хотелите ще предоставят такива ваучери за платени директно от физически лица нощувки и дали ще важат и за платено капаро или само за цялата сума.

Според Ангелкова летният сезон може да бъде спасен с вътрешния ресурс. Тя заяви, че в момента се изготвя кризисна рекламна стратегия за летния туристически сезон, насочена към вътрешния пазар и съседните ни страни. В най-добрия случай още през май ще имаме вътрешен туризъм, допълни Ангелкова.

Намираме се в безпрецедентна криза. Туризмът буквално не функционира и никой не знае колко големи ще бъдат шетите“, заяви още Ангелкова.

Тя допълни, че е абсурдно в момента да се ходи на екскурзия заради несигурността кога и можеш ли изобщо да се върнеш. Ангелкова разкри, че българи от Куба, Доминикана, Занзибар и Великденските острови са се свързали с МВнР за съдействие, за да успеят да се върнат у нас. „Полагаме усилия да върнем всички, които са ни потърсили, като разходите за връщането им се поемат от самите пътуващи или от туроператорите“.

Министърът на туризма заяви, че се обсъжда и възможността хотелите да приемат хора под карантина, но този вариант е на дискусионно ниво и е свързан с актуалната обстановка около заразата.

Коментари: 0