АИКБ настоява за вето върху текст от Закона за извънредното положение

Според нея с мерките за антиспекула токът и горивата няма да може да поевтинеят, както се очаква

АИКБ настоява за вето върху текст от Закона за извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Архив

3752 ~ 3 мин. четене

За вето на президента Румен Радев върху текста от Закона за извънредното положение във връзка с антиспекулата, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България, става ясно от тяхно съобщение до медиите. Според нея със задължението всички стопански субекти да предоставят предлаганите от тях стоки и услуги на цени равни на средноаритметичните им през последните три месеца преди настъпване на извънредното положение, ще се наруши нормалната стопанска дейност. Дори за кратък период от време това ще застраши сериозно икономиката на страната ни и може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове, рефлектиращи в дългосрочна загуба на икономически растеж.

АИКБ подкрепя Сдружението за модерна търговия (СМТ), което заяви, че това на практика представлява връщане от пазарна към централизирана икономика. Фиксирането на ценови равнища е грешен инструмент за ограничаване на опасността от спекула и ще доведе не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, черна борса, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни. Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това, припомнят от АИКБ.

Според асоциацията текстът в закона за извънредното положение ще забрани намаляването на цените в сферата на енергетиката. Това означава, че природният газ не може да поевтинее от 1 април с 41%, нито парното с 25%, както е планирано, защото новият закон го забранява и задържа цените същите, каквито са били последните три месеца. Цените на горивата спаднаха през последните седмици от 2.20 лв. за литър бензин до около 2 лв. и ще продължат да спадат, поради по-ниските цени на нефта, но те ще трябва да се върнат на старите по-високи нива от 2.20 лева според закона. Същото е валидно за очакваната нова реколта от пролетни зеленчуци, които сезонно ще поевтинеят – но законът ще забрани това и те ще трябва да запазят високите си цени, смятат от АИКБ.

Проблемите с този текст са огромни, предвид нормалните сезонни вариации и икономическите флуктуации в цените на различни стоки и продукти. Вместо да помогне на потребителите, замразяването на цените всъщност ще им навреди, тъй като няма да има доставки на търсени от тях стоки. По същия начин сезонно са поскъпнали и други вносни продукти, които са по-скъпи не само в България, но и на световните пазари. Ако в България се сложи пределна цена под световната, просто никой няма да внася тези продукти в България. Резултатът ще е дефицит и празни рафтове по магазините, обобщават от асоциацията.

Инфлацията в момента е ниска и се очаква да намалее още през следващите седмици с влизането в сила на по-евтиния природен газ, с поевтиняването на енергията на борсата, със спада на цените на петрола, което, макар и бавно, води до по-евтини горива. Спадът на потреблението заради ограничителните мерки също води до рязко забавяне на инфлацията. За повечето стоки и услуги така или иначе цените не поскъпват или дори ще спадат. Съответно като цяло няма инфлационен натиск и никаква причина да се налага контрол върху всички цени в икономиката.

Коментари: 0