Горанов: Няма как да въведем мораториум върху плащането на кредитите

Министърът на финансите се обяви против решението на парламента за регулация на цените по време на извънредното положение

Горанов: Няма как да въведем мораториум върху плащането на кредитите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

12238 ~ 3 мин. четене

Няма вариант да се въведе мораториум върху плащането на кредитите. Това е популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки. Това заяви днес пред БНР министърът на финансите Владислав Горанов.

"Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата - раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица", коментира Горанов.

Той изрази и учудването си от решението на парламента да се въведе регулация на цените - текст от приетия в петък нов Закон за извънредното положение срещу спекулата. "Тази мярка ще доведе по-скоро до дефекти, отколкото до ефекти", заяви той. Срещу този член вече се обявиха против и Асоциацията на индустриалния капитал и Сдружението за модерна търговия (СМТ), които настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху тази част от Закона за извънредното положение.

"Бих предложил да се преразгледа този текст, подобни мерки за неработещи. Могат да доведат до проблем - недостиг на стоки, отколкото да решат проблем, който не съществува. Не го харесвам това предложение и не искам да действа", обобщи Горанов.

Министърът на финансите коментира в предаването "Неделя 150" финансовите мерки, които са предприети във връзка с извънредното положение. Той обясни, че като помощ на бизнеса за момента не се предвижда нищо повече от обявените мерки - финансова помощ от Българската банка за развитие и поемане на 60% от заплатата на работници в закъсали компании. Според него най-логично е първите бизнеси, които да се възползват от възможността да получат финансиране, за да плащат заплати на служителите си, да се хотелиери и ресторантьори.

„Предстои през следващата седмица да се приеме от правителството самата програма, която изяснява точният механизъм за действие. Бих призовал бизнесмените, които се колебаят в коя посока да тръгнат, много внимателно да си преценят кои работници и служители са важни за тях и да не бързат да ги освобождават с лека ръка. Затова помислихме за този механизъм, който гарантира 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите", обясни Горанов.

Финансовият министър отбеляза, че за справяне с епидемията Европейската комисия не отпуска допълнителни средства.

"Има грешно разбиране, че Европейската комисия ще раздава пари на държавите от ЕС. Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащият Програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: "Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи, за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията". Това не са нови пари, не са допълнителни пари, които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове", категоричен беше министър Горанов.

Той уточни, че под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев се разглеждат оперативните програми, за да може да бъде използван свободен финансов ресурс от тях.

"Част от разходите за закупуване на техника и апаратура от страна на Министерството на здравеопазването ще могат да бъдат финансирани от европейски фондове. Част от разходите, свързани с изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския социален фонд", допълни той.

Коментари: 0