Ангелов към заведенията: Не взимам решения под натиск

Здравният министър обаче потвърди, че ще се отварят спортните зали и културните центрове

Ангелов към заведенията: Не взимам решения под натиск

Снимка: Красимир Свраков

Не очаквайте да взема решение под натиск. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов отговори на журналистически въпрос по повод ултиматумът, поставен от Асоциацията на заведенията, че на 1 февруари всички ще отворят „протестно“, независимо дали правителството им разреши, или не.

Мерки срещу COVID-19

Припомняме, че през есента здравният министър дълго време отказваше да ограничи дейността на заведенията, въпреки че системата изнемогваше, а хора умираха по стълбите пред болниците, тъй като нямаше къде да бъдат приети. Чак когато ситуацията стана непоносима и обвиненията в лобизъм ставаха все по-широко разпространени в обществото, Ангелов предложи затваряне на барове и ресторанти. Това се случи в края на ноември и след това числата за заболеваемостта започнаха да падат.

„Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в секторите „Култура” и „Спорт”. Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме преди още да разхлабваме. Връщаме си живота такъв, какъвто беше“, каза Ангелов във Варна, където се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

България е едно от изключенията в Европа, където властите започват процес по смекчаване на мерките, макар и бавно и постепенно. Навсякъде локдаунът става все по-строг заради новите щамове на COVID-19, които върлуват в Европа, а по данни на здравните власти – те вече са в България и предстои ново покачване на случаите.

След срещата стана ясно, че броят на желаещите учители да се ваксинират расте.

„Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличават и достигат 30%. Същата тенденция наблюдаваме и в „Социалното подпомагане”. Очакваме в този регион първа фаза на ваксинирането да приключи и да започнем втора фаза в началото на февруари”, заяви министърът, цитиран от Nova. Toj увери, че има достатъчно ваксини.

Според него добрата новина е, че новият щам на коронавируса се повлиява от ваксините, налични на пазара. Лечението било същото.

Коментари: 0