Антонио Таяни: Нужни са по-силни външни граници на ЕС и никакви вътрешни

Според председателя на Европарламента България ще е една от най-важните страни на изток в интеграцията на Западните Балкани

Антонио Таяни: Нужни са по-силни външни граници на ЕС и никакви вътрешни
Автор: Цветан Петров Автор: Вероника Тонева

Според мен и според мнозинството в Европейския парламент трябва да бъдат подсилени външните граници на Европейския съюз, а вътрешни не трябва да има. Така председателят на Европейския парламент Антонио Таяни коментира темата с движението в Блока и възможността това да е предпоставка терористи лесно да преминават от една страна членка в друга. Таяни, както и представители на основните партии в Европейския парламент, участва в дискусия „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“, която се проведе в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Председателят на ЕП заяви още, че трите основни насоки, в които евродепутатите ще съсредоточат своите усилия са: намаляване на незаконна миграция, възпиране на тероризма и понижаване на младежката безработица. Конкретно за справянето с младежката безработица Таяни напомни, че в европейския бюджет са предвидени средства по програмата „Хоризонт 2020“, която да изгради връзки между университетите и бизнеса.

На европейско равнище Таяни коментира, че не е лесно да бъде постигнато общо решение как да се действа спрямо младежката безработица. По думите му са нужни нови правила за индустрията, а в програмата „Еразъм“ вече има дял за млади предприемачи. Той коментира, че сферата на селското стопанство не бива да бъде пренебрегвана като възможност за намиране на работа.

На въпрос може ли България да бъде силен съюзник на ЕС в интегрирането на Западните Балкани председателят на ЕП каза: „Вие ще бъдете една от най-важните страни на изток в интеграцията на Западните Балкани“. Таяни използва случая да коментира, че България, както и всяка друга страна членка, има своите проблеми, но нещата са много по-добре, отколкото са били преди 10 години, когато влязохме в Блока. По думите на председателя на Европарламента страна ни е много активна, но за да работим на световно ниво е нужно да се обърне повече внимание на дигитализацията.

В дискусията във 272 аудитория на Софийския университет се включиха много студенти и ученици, които задаваха въпроси от различно естество - миграция, безработица, Брекзит. Таяни сподели, че за него гласът на младите е много важен и, че той и колегите му търсят пряк контакт с мнението на студентите.

Коментари: 0